VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Kredietverstrekker hoeft niet te waarschuwen voor risico tweede hypotheek op woning

Geplaatst op: 08-07-2021, 13:12:20

Er pas bij de notaris achterkomen dat de hypotheekacte niet gepasseerd kan worden. Twee directeuren van een autobedrijf kunnen daarover meepraten. Zij draaien zelf op voor de naar nu blijkt onnodige notaris- en behandelkosten en niet de kredietverstrekker.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak van de geschillencommissie van Kifid. De directeuren zagen hun financieringsaanvraag van een ton stranden bij de notaris. Hier bleek dat de verstrekker van een eerste hypotheek op de woning niet akkoord gaat met een tweede hypotheek op hetzelfde pand. Schade: 2.000 euro en geen mkb-krediet. De ondernemers vinden het niet terecht dat ze moeten opdraaien voor de kosten, omdat ze menen dat financier Qredits had moeten waarschuwen voor het risico dat een tweede hypotheek vestigen niet altijd lukt.

Moet financier waarschuwen?

De geschillencommissie boog zich over de vraag of de financier in deze situatie verplicht is om de ondernemer te informeren over of te waarschuwen voor het risico dat een tweede hypotheek vestigen op een pand niet altijd kan zonder toestemming van de andere hypotheekverstrekker.

Directeuren kozen zelf voor woninghypotheek

In het geval van de twee directeuren was het niet nodig dat de kredietverstrekker een waarschuwing afgaf, oordeelt de commissie. Belangrijkste reden is dat de financier voor het verstrekken van het mkb-krediet genoegen neemt met een hypotheek op alleen het bedrijfspand. De directeuren wilden dat echter zelf niet om voor hen moverende redenen en kozen voor een tweede hypotheek op een woning. Dan is het aan hen om dit goed te regelen.

Extra zekerheid was niet nodig

“De extra zekerheid in de vorm van een tweede hypotheek was voor de financier niet nodig. Omdat de extra hypothecaire zekerheid geen eis is van de financier, maar een wens van de ondernemer zelf, is het aan de ondernemer zelf om te zorgen dat het vestigen van de zekerheid daadwerkelijk mogelijk is”, aldus de commissie in een bindende uitspraak. De onnodige kosten komen dan ook voor eigen rekening.

Bron: bijdrage van 7 juli 2021 van Annet van den Berg op www.amweb.nl

Vorige pagina